AskAIBegginer
Cum sa decongelezi alimentele, in mod corect. Greseli de evitat!
Cum sa decongelezi alimentele, in mod corect. Greseli de evitat!
Distribuie
Congelarea produselor alimentare este un mod foarte bun de a pastra produsele pentru mai mult timp. Cu toate acestea, datorita lipsei temporare de stocuri, obișnuiți să căutam mereu produsele congelate. Pentru a obține cea mai mare valoare nutritivă din alimentele congelate, este important să le decongelezi corect, astfel încât să se păstreze vitaminele și mineralele. Trebuie luate în considerare următoarele elemente și sfaturi pentru a te asigura că decongelarea și accelerarea alimentelor se face într-un mod corect:
Decongeleaza alimentele in mod natural: Deoarece congelarea oprește orice activitate biologică în alimente, decongelarea trebuie făcută într-un mod natural și cu precauție. La frigider, se va lasa timp suficient pentru ca alimentele sa se descongelizeze treptat si astfel sa se pastreze proprietațile nutritive. De asemenea, alimentele vor fi decongelate într-un ambalaj izolat pentru a evita contactul cu alte produse alimentare.
Foloseste metode aprobate de incalzire: Pentru a pregati alimentele congelate, se recomanda metodele aprobate de incalzire. Acestea includ gatirea in cuptor, gratar sau chiar la abur. Un aliment decongelat nu poate fi reluat la congelare, asa ca ar trebui consumat in cel mai scurt timp posibil.
Evita decongelarea alimentelor in apa calda sau chiar fiarta: Unele persoane au obiceiul de a incalzi alimentele congelate in apă calda pentru a le decongele. Nu este recomandat acest lucru deoarece poate distruge proprietățile nutritive sau chiar poate provoca o creștere a numărului de bacterii. Singurele alimente care sunt eligibile pentru decongelarea in apă calda sunt sarea si pestele, care trebuie decongelat rapid atunci cand ne pregatim pentru a le prepara.
Nu congela alimente de doua ori: Acest lucru poate fi destul de periculos deoarece pierderea de vitamine si nutrienti poate rezulta, dar si bacteriile periculoase care se pot forma. In plus, exista riscul toxiinfectiilor alimentare, care pot deveni periculoase pentru sanatate.
Unele alimente congelate se decongeleaza in timpul manipularii și pot fi pregătite imediat. Cu toate acestea, pentru cele mai bune rezultate, se recomanda sa urmaresti cu atentie etapele decongelarii și, atunci când este posibil, să decongelsezi alimentele in mod natural. De asemenea, este important sa se țină cont de sfaturile și avertizarile de mai sus și să se evite decongelarea alimentelor in apa calda sau chiar fiarta.