AskAIBegginer
Cum sa folosesti patrunjelul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti patrunjelul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Distribuie
Patrunjelul (Petroselinum crispum) este o planta erbacee anuala, care face parte dintr-o familie de plante aromatice si condimentare foarte populara, din care mai fac parte si: mararul, cimbrul si coriandrul. Odata cunoscut prin numele de Apium petroselinum, acest condiment aromat se foloseste in mod traditional pentru aromatizarea diversilor isi produse alimentare si poate fi intalnit in diferite bucatarii.
Beneficii
Patrunjelul contine cantitati mari de vitamina C si compusi antioxidanti care imbunatatesc sanatatea oraganismului prin intarirea sistemului imunitar si combaterea radicalilor liberi. De asemenea, acesta contine cantitati mari de magneziu, vitamina K si acid folic, ceea ce il face foarte benefic pentru buna functionare a sistemului cardiovascular.
Pe langa acestea, patrunjelul este foarte bogat in nutrienti, precum vitamina A, fibre alimentare, calciu, potasiu si fier. Totodata, acesta are un continut scazut de grasimi si calorii, avand astfel si un efect signal protector asupra imbatranirii prematuri si a bolilor asociate cu obezitatea.
Deoarece contine numerosi compusi antioxidanti si componente fitochimice, poate preveni si trata afectiunile precum oboseala, constipatia si hiperglicemia. De asemenea, consumul regulat de patrunjel reduce tensiune arteriala si ne ajuta sa prevenim bolile cardiovasculare si cancerul.
Utilizare
Patrunjelul poate fi folosit in salate crude, in produse de patiserie, in supe si ciorbe, in sosuri si dressinguri sau ca si topping pentru paste si orez. De asemenea, poate fi incorporat si in mancarurile de peste sau in supe si sosuri. Aceasta planta consumata sub forma de suc, poate fi preparata foarte usor acasa sau chiar se poate cumpara gata preparat.
Contraindicatii
Multi dintre noi nu sunt constienti de pericolele legate de consumul excesiv de patrunjel. Pe langa proprietatile sale benefice, patrunjelul contine o cantitate de oxalati, care pot cauza formarea de calculi renali daca sunt consumati in cantitati mari sau prea des. De asemenea, persoanele cu afectiuni renale si diabet zaharat trebuie sa evite sau sa limiteze consumul de extracte de patrunjel.