AskAIBegginer
Cum sa folosesti uleiul de masline. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii
Cum sa folosesti uleiul de masline. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii
Distribuie
Uleiul de masline (cvasi-virgin sau extravirgin) reprezinta o sursa importanta de nutrienti si substunte benefice, care se gaseste la temperatura camerei sub forma de lichid. Acesta este recunoscut pentru aroma sa bogata, ca si pentru foarte multi antioxidanti si grasimi mononesaturate.
Proprietati
Uleiul de masline este bogat in grasimi mononesaturate, care au fost asociate cu reducerea riscului de a avea un accident vascular cerebral si manipularea nivelelor de colesterol. Este, de asemenea, bogat in antioxidanti, cum ar fi polifenolii naturali, care pot ajuta la reducerea inflamatiei.
Beneficii
Uleiul de masline poate avea beneficii asupra sanatatii, precum reducerea inflamatiei cronice, prevenirea bolilor cardiovasculare si chiar reducerea riscului de a dezvolta anumite forme de cancer. De asemenea, este bogat in vitamina E, un alt antioxidant care poate ajuta la prevenirea leziunilor celulare.
Utilizare
Uleiul de masline este unul dintre cele mai supraveghete produse in lume. Datorita proprietatilor sale antioxidante si uleioase, acesta poate fi folosit in numeroase feluri:
Poate fi adaugat oricarui tip de preparat vegetal sau de peste, pentru a oferi o aroma recunoscuta si benefica
Poate fi de asemenea adaugat in supe, salate, paste sau piure-uri pentru a mari gustul si valoarea nutritiva
Este un excelent emolient si poate fi folosit pentru a hidrata pielea si parul, oferindu-le stralucire
Principalul avantaj al folosirii uleiului de masline consta in faptul ca poate fi folosit ca ingredient de baza in salate, dressinguri si alte preparate, fiind foarte sanatos si oferindu-ne beneficii multiple.
Contraindicatii
Desi folosirea uleiului de masline este adesea recomandata in scopuri terapeutice, acesta are si cateva contraindicatii.
• Uleiul de masline poate provoca iritatii la nivelul pielii sau la nivelul tractului digestiv;
• Poate interfera cu actiunea medicamentelor, intrucat nivelul lor sangvin poate fi modificat;
• Poate contribui la cresterea in greutate, deoarece este bogat in calorii;
• Persoanelor cu sensitivitate ridicata la gluten se recomanda sa foloseasca uleiuri vegetale;
• Uleiul extravirgin de masline poate provoca reactii alergice si iritatii la nivelul pielii.
In general, nu exista nicio contraindicatie in folosirea uleiului de masline, insa este recomandata folosirea lui cu moderatie si intelepciune pentru a se bucura de beneficiile sale nutritionale. Inainte de a folosi ulei de masline, este important sa consultati un medic in hipoteza in care exista istoricul medical mentionat mai sus.