AskAIBegginer
3 retete de sarmale gatite in vas de lut ori infasurate in foi de vita
3 retete de sarmale gatite in vas de lut ori infasurate in foi de vita
Distribuie
Sarmalele gatite in vas de lut sau infasurate in foi de vita sunt o reteta clasica si delicioasa din zonele montane din Romania. Acest fel de mancare se prepara cu carne porc, orez si un sos aromat si ierbii aromatice. Sarmalele gatite in vas de lut presupun si pregatirea vasului in care se vor cula sarmalele. Iata 3 retete delicioase si originale de sarmale gatite in vas de lut sau infasurate in foi de vita!
Reteta 1: Sarmale infasurate in foi de vita și gatite in vas de lut
Ingrediente:
1 pui dezosate și jumulit
2 cești de orez
2 cepe mari tocate
5 căței de usturoi măncați
2 ardei grasi tocați
2 roșii mari tocate
Foi de vita (ca sa pregatim sarcina sarmalelor)
1 cana de apa
2 linguri de ulei de masline
2 linguri de sare
3 linguri de mirodenii (ulei de lamaie, oregano, chimen, etc.)
1 linguri de piper
Mod de preparare:
Pregatiti prima operatiune amestecand puiul tocat, ceapa, ardeiul, usturoiul, orezul si rosiile in borcan. Amestecati bine ingredientele si adaugati sarea, piperul si mirodeniile. Acoperiti borcanul cu un prosop de bucatarie si lasati sa stea la racorit pentru 30 de minute.
Dupa ce a venit timpul de racire pregatiti foile de vita in carora vom infasura sarmalele. Desfacem foile de vita si punem cate o capacitate din amestecul pregatit in fiecare foaie de vita. Mergem mai departe si dublam foile de vita cu scopul de a forma sarmalele.
Ungem un vas de lut cu ulei de masline si presarati cateva mirodenii deasupra. Asezati sarmalele in vas si adaugati cana de apa. Incalziti cuptorul la temperatura mare si coaceti sarmalele timp de aproximativ o ora.
Reteta 2: Sarmale gatite in vas de lut
Ingrediente:
2 cepe medii tocate
1 kg carne tocata de porc
2 linguri de sare
2 linguri de piper
2 linguri de usturoi macinați
1 lingura de chimen macinat
1 linguri de cutit de marar macinat
1 linguri de tarragon macinat
1 linguri de leustean macinat
1 ceasca de vin alb
1 ceasca de smantana
2 cesti de orez
1 cana de supa de pui
Ulei
Foi de dafin
Foi de vita
Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la temperatura mare. Intr-o cratita incalziti uleiul si adaugati ceapa tocata. Lasati ceapa sa se gatiti bine si adaugati carnea de porc. Lasati carnea sa se gatiti bine, amestecand periodic. Adaugati sarea, piperul, usturoiul si mirodeniile. Amestecati bine si adaugati vinul alb. Lasati vasul pe foc pentru 10 minute.
Adaugati smantana si cestile de orez, amestecand bine. Adaugati cana de supa de pui si amestecati bine.
Ungem un vas de lut cu ulei si presarati foi de dafin deasupra. Adaugati amestecul de carne si orez si presarati foi de dafin si foi de vita.
Acoperim vasul cu un capac si-l bagam la cuptor. Gatiti sarmalele la o temperatura mare timp de o ora.
Serviti sarmalele calde!
Reteta 3: Sarmale cu smantana și carne de porc
Ingrediente:
2 cepe tocate
1 kg carne tocata de porc
2 linguri de sare
2 linguri de piper
2 linguri de usturoi macinați
2 linguri de chimen macinat
2 linguri de leustean macinat
1 ceasca de smantana
2 cesti de orez
Ulei
Foi de dafin
Foi de vita
Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la temperatura mare. Intr-o cratita incalziti uleiul si adaugati ceapa tocata. Lasati ceapa sa se gatiti bine si adaugati carnea de porc. Lasati carnea sa se gatiti bine, amestecand periodic. Adaugati sarea, piperul, usturoiul, leusteanul si chimenul. Amestecati bine si adaugati smantana. Lasati vasele pe foc pentru 10 minute.
Adaugati cestile de orez si amestecati bine. Ungem un vas de lut cu ulei si presarati foi de dafin deasupra. Adaugati amestecul de carne si orez si presarati foi de dafin si foi de vita. Acoperiti vasul cu un capac si-l bagam la cuptor. Gatiti sarmalele la o temperatura mare timp de o ora.
Serviti sarmalele calde cu smantana!
Toate aceste retete de sarmale gatite in vas de lut sau infasurate in foi de vita sunt foarte delicioase si originale. Acestea pot fi servite la masa de Craciun sau la numeroase alte evenimente festive. Speram ca v-am dat idei despre prepararea sarmalelor gatite in vas de lut sau infasurate in foi de vita pentru a va oferi sau pentru a le impartasi prietenilor si familiei!