AskAIBegginer
Reteta de zacusca cu ghebe. Cum se prepara si de ce ingrediente ai nevoie
Reteta de zacusca cu ghebe. Cum se prepara si de ce ingrediente ai nevoie
Distribuie
Zacusca este o reteta traditionala saraca, intalnita in bucateria romaneasca. Conform formulei originale, se obtine prin fierberea, pe foc, a unor legume si se poate servi calda sau rece. Este un preparat ideal de servit cu felii de paine, iaurt sau, in traditia moldoveneasca, cu mamaliga.
Pentru prepararea retetei de zacusca cu ghebe ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
800 g de zarzavat tocate (rosii, varza, ardei, ceapa, morcovi, bostan, telina, etc.)
500 g de ghebe
2-3 linguri de ulei
Un pic de sare
O mana de tutun uscat sau 2-3 radacini de hrean
Un praf de piper
Patrunjel uscat
Pentru inceput, se curata si se spala legumele. Apoi, se taie marunt si se amesteca cu sare, piper si o lingurita de ulei. Dupa aceea, se pot pune intr-o tigaie mare cu doi litri de apa si la foc mare se lasa sa fiarba la foc iute, timp de 30-40 de minute (sau pana ce legumele s-au fiert; apa nu trebuie sa se evapore complet).
Ghebele se curata de coaja exterioara si se taie in felii subtiri. Se pun intr-o tigaie, pe foc, impreuna cu uleiul ramas si se lasa sa fiarba pana ce s-au inmuiat. Se poate opri focul si se pot adauga o mana de tutun sau 2-3 radacini de hrean, pentru aroma.
Dupa ce legumele si ghebele s-au fiert, se poate adauga peste ele patrunjelul uscat, uleiul, piperul si sarea, dupa gust.
Se aduce la fierbere amestecul si se lasa sa fiarba inca 10-15 minute. Dupa aceea, se poate lasa sa-si mai auditieze gustul si se poate servi calda sau rece.
Zacusca cu ghebe este un preparat ideal de servit cu iaurt, paine sau mamaliga. Este gustoasa si delicioasa si, in plus, este usor de pregatit.